Płyty gumowe
Charakterystyka
Płyty wykonane są metodą wulkanizacyjną o barwie czarnej za wyjątkiem płyt przeznaczonych do kontaktu z żywnością – barwa beżowa i silikonowej. Wykonywane są również z jedną lub dwiema przekładkami tkaninowymi. Możliwe jest wykonanie płyt o podwyższonej ścieralności. Oferujemy też gumy porowate (mikroguma), gumy ryflowane lub z moletem krążkowym.
Zastosowanie
Płyty gumowe przeznaczone są do wyboru podkładek i uszczelek stosowanych w różnego rodzaju maszynach i urządzeniach przemysłowych.
Standardowe rozmiary
- w belach o szerokości 1200 mm i zakresie grubości od 1 do 20 mm
- w płytach 1000×1000 mm i zakresie grubości od 10 do 50 mm.
W celu złożenia zamówienia skontaktuj się z nami!
Rodzaj kauczuku | Temperatura | Odporność |
---|---|---|
SBR butadienowo-styrenowy |
-20 do +70°C |
1. bardzo dobre własności mechaniczne 2. dobra elastyczność 3. korzystne własności dynamiczne i zmęczeniowe |
NBR butadienowo-akrylonitrykowy |
-30 do +100°C |
1. oleje, smary mineralne, tłuszcze 2. rozcieńczone roztwory kwasów i zasad 3. węglowodory alifatyczne |
EPDM etylenowo-propylenowy |
-50 do +130°C |
1. gorąca woda i para wodna 2. płyny hamulcowe 3. roztwory kwasów i zasad 4. odporne na działanie tlenu, ozonu i promieniowania UV |
NR-L naturalny |
-60 do +70°C |
1. płyta spożywcza 2. korzystne własności dynamiczne i zmęczeniowe 3. niskie temperatury |
VMQ silikonowy |
-50 do +250°C |
1. oleje i smary mineralne 2. rozcieńczone roztwory soli 3. alkohole |
FPM/VITON fluorowy |
-20 do +220°C |
1. oleje, smary mineralne i syntetyczne 2. węglowodory alifatyczne i aromatyczne 3. kwasy, ciecze hydrauliczne |